Бидний мэдэх усан үзэм гэх жимс энэ дэлхий дээр 1500 гаруй нэр төрөл байдаг. Харин тэднээс 120 нэр төрлөөр нь та бидний шимэн, шимтэн уудаг дарсыг бүтээдэг байна.
Усан үзмийг удаан хугацаанд исгэх замаар дарсыг гарган авдаг тул дарс нь зөвхөн байгалийн бүтээгдэхүүн юм.
Гэхдээ дарс нь дан ганц усан үзэмнийх байдаггүй. Дарсыг усан үзэмний, жимс жимсгэний гэж хоёр ангилдаг.
Дарсанд жимс жимсгэнд байдаг тэжээллэг болон биологийн vнэт бодисууд ялангуяа витамин, эрдэсvvд агуулагддаг байна.
Харин эмчилгээний шинж чанар сайтай усан үзэмний дарсыг үйлдвэрлэхдээ усан үзмийг няцалж шүүсийг нь шахаж аваад шүүж тунгаана. Тунгаасан цэвэр шүүсэн дээр тусгай эсгүүр нэмж исгэсний дүнд дарс бий болно.
Хэрэв онцгой сайн дарс хийх бол цаашид барилтанд байлгаж боловсруулалтыг гүйцээнэ. “Хэдэн оны дарс вэ” гэдэг асуулт яагаад чухал байдгийн учир энэ.
УСАН ҮЗМИЙН АНГИЛАЛ
Усан үзмийг түүхий эдээр нь:
Өнгөөр нь:
Дарсыг Амтаар нь: ( 1л дарсанд агуулагдах сахарын хэмжээ )
Эцэст нь хэлэхэд, дарс бол зүгээр л нэг шилтэй шингэн биш. Түүний талаар мэддэг байх нь таны талаарх бусдын үнэлэмжинд нөлөөлдөг.
эх сурвалж: http://news.gogo.mn/r/186343